diumenge, 3 de novembre del 2013

Benvinguda al futur Parc Transfronterer Marí del Golf de Lleó (Alt Empordà - Rosselló)

La notícia la donava ahir el Diari de Girona, de manera més aviat discreteta: els estats Espanyol i Francès han començat les gestions per a definir una àrea natural protegida marina que aniria, més o menys, del Cap de Creus a l'Estany de Salses. És a dir, agafaria la part sud del Golf de Lleó.

Aquesta estructura transfronterera inclouria l'actual Parc Natural del Cap de Creus, la superfície del qual s'ampliaria, i l'actual Parc Natural Marí del Golf de Lleó, que abasta tota la Costa Vermella (és a dir, la franja litoral de la Catalunya del Nord) i s'endinsa una mica més cap al nord vers la costa de la regió de Narbona. Dins aquest parc natural s'hi troba així mateix la Reserva Natural Marina de Cervera i Banyuls. L'objectiu principal d'aquesta iniciativa és la protecció dels canons marins de la zona, ubicats aproximadament entre el Cap de Creus (Alt Empordà) i el Cap de Biarra (a la Marenda rossellonesa).

Es tracta, no cal dir-ho, d'una excel.lent notícia per a l'Empordà i la Catalunya del Nord: federar esforços en la protecció de la natura és positiu, com és positiu promocionar espais naturals de més gran escala. Serà un parc, no cal dir-ho, únic en el context mediterrani.

I això arriba justament els dies que es compleixen 30 anys del parc natural dels Aiguamolls de l'Empordà, el qual es troba en contigüitat geogràfica amb el futur parc transfronterer.

Tot plegat ens ha de fer prendre més consciència als empordanesos de la vàlua del nostre patrimoni natural i de la responsabilitat que tenim en preservar-lo i, alhora, en donar-lo a conéixer al màxim.